Satesaus of pindasaus?

Satesaus of pindasaus?

Als het op sauzen aankomt, is er vaak geen tekort aan keuzes. Maar een van de meest voorkomende dilemma’s waar velen van ons voor staan, is de keuze tussen satesaus en pindasaus. Hoewel ze qua uiterlijk en smaak op het eerste gezicht op elkaar lijken, zijn er subtiele, maar belangrijke verschillen tussen de twee. In dit artikel zullen we dieper ingaan op satesaus en pindasaus, en proberen te begrijpen welke de beste keuze is voor verschillende gerechten.

Wat is Satesaus?

Satesaus, ook wel bekend als sataysaus, is een populaire saus in de Indonesische en Maleisische keuken. Het is een dikke, romige saus die meestal wordt geserveerd bij gegrilde stukjes vlees, zoals kipsaté, rundvleessaté of varkenssaté. Deze saus is rijk aan smaak en heeft een unieke combinatie van zoet, pittig en hartig.

Ingrediënten van Satesaus

De belangrijkste ingrediënten van satesaus zijn onder andere:

 1. Pinda’s: Satesaus bevat pinda’s als basis. Ze worden meestal geroosterd en daarna fijngemalen tot een smeuïge pasta.
 2. Kokosmelk: Kokosmelk wordt toegevoegd om de saus romig en dik te maken.
 3. Ketjap: Dit is een soort zoete sojasaus die een diepe umami-smaak aan de saus geeft.
 4. Kruiden en specerijen: Knoflook, gember, sjalotjes, sambal (een pittige chilipasta) en limoensap worden vaak toegevoegd voor extra smaak.
 5. Suiker en zout: Deze worden gebruikt om de zoete en hartige smaken in evenwicht te brengen.

Wat is Pindasaus?

Pindasaus, ook wel bekend als pindakaassaus, is een saus die oorspronkelijk uit de Indonesische keuken komt, maar wereldwijd populair is geworden. Het is een gladde en romige saus met een sterke pindasmaak en een vleugje zoetigheid.

Ingrediënten van Pindasaus

De belangrijkste ingrediënten van pindasaus zijn onder andere:

 1. Pinda’s: Net als bij satesaus, zijn pinda’s het belangrijkste ingrediënt van pindasaus.
 2. Kokosmelk of water: Kokosmelk wordt soms gebruikt om de saus romig te maken, maar water is een alternatief.
 3. Ketjap of sojasaus: Deze worden toegevoegd voor een zoute, umami-smaak.
 4. Suiker: Pindasaus heeft meestal een zoete smaak, dankzij de toevoeging van suiker.
 5. Limoensap of tamarinde: Dit wordt soms toegevoegd om een vleugje zuurheid aan de saus te geven.
 6. Knoflook en sjalotjes: Voor extra smaak en aroma.

De Verschillen Tussen Satesaus en Pindasaus

Hoewel satesaus en pindasaus veel gemeen hebben, zijn er enkele belangrijke verschillen die bepalen welke saus je zou moeten kiezen voor je gerecht:

 1. Textuur: Satesaus is meestal dikker en romiger vanwege het gebruik van kokosmelk. Pindasaus is over het algemeen dunner en gladder.
 2. Smaak: Satesaus heeft een complexere smaak met zoete, pittige en hartige elementen. Pindasaus heeft een dominante pindasmaak en is zoet met een hint van zout.
 3. Toepassing: Satesaus wordt vaak geserveerd met gegrild vlees op spiesjes, zoals saté. Pindasaus is veelzijdiger en kan worden gebruikt als dipsaus, dressing voor salades, of als smaakmaker voor roerbakgerechten.
 4. Land van herkomst: Satesaus is oorspronkelijk afkomstig uit Indonesië en Maleisië, terwijl pindasaus, hoewel ook met Indonesische wortels, wereldwijd bekender is geworden en variaties heeft in verschillende landen.

Wanneer kies je voor Satesaus?

Satesaus is de ideale keuze als je een rijke, romige saus wilt om te dippen of om te serveren bij gegrilde satéspiesjes. Het gaat perfect samen met gegrild vlees, zoals kip, rundvlees of varkensvlees, en voegt een heerlijke smaakdimensie toe aan deze gerechten. Als je op zoek bent naar een authentieke Indonesische smaakervaring, is satesaus de juiste keuze.

Wanneer kies je voor Pindasaus?

Pindasaus is veelzijdiger en kan worden gebruikt in een breed scala aan gerechten. Het is geweldig als dip voor snacks zoals loempia’s, als dressing voor frisse salades, of als saus voor noedels of roerbakgerechten. Als je van de smaak van pinda’s houdt en een eenvoudige, zoete saus wilt, is pindasaus de juiste keuze.

Conclusie

Satesaus en pindasaus zijn beide heerlijke sauzen die de smaak van pinda’s omarmen, maar ze hebben subtiele verschillen in textuur, smaak en toepassing. Je keuze hangt af van het gerecht dat je wilt bereiden en je persoonlijke voorkeur. Dus, de volgende keer dat je voor dit smakelijke dilemma staat, weet je nu welke saus je moet kiezen om je maaltijd compleet te maken. Geniet van je culinaire avontuur met satesaus en pindasaus.

Satesaus of pindasaus?
Schuiven naar boven