Wat is vliesbehang?

Wat is vliesbehang?

Vliesbehang is een populair materiaal dat wordt gebruikt om muren in huis te decoreren. Het heeft de laatste jaren aan populariteit gewonnen vanwege zijn gemakkelijke installatie en duurzaamheid.

Wat is Vliesbehang?

Vliesbehang, ook wel bekend als non-woven behang, is een type behang dat gemaakt is van verschillende lagen cellulosevezels en textielvezels die met elkaar zijn verweven en verlijmd. Het belangrijkste kenmerk van vliesbehang is dat het geen papieren achterkant heeft, zoals traditioneel behang. In plaats daarvan is de achterkant bedekt met een dunne laag vlies, wat lijkt op stof of textiel.

Dit vlies op de achterkant van het behang heeft verschillende voordelen. Het maakt het behang sterker en duurzamer dan traditioneel papieren behang. Het scheurt minder snel en is beter bestand tegen vocht, wat betekent dat het minder snel zal vervormen of loslaten in vochtige omstandigheden. Bovendien maakt het vlies het ook gemakkelijker om het behang aan te brengen, omdat je de lijm rechtstreeks op de muur kunt aanbrengen in plaats van op het behang zelf.

Verschillen met Traditioneel Behang

Nu je weet wat vliesbehang is, laten we eens kijken naar de belangrijkste verschillen tussen vliesbehang en traditioneel behang.

 1. Het grootste verschil is de manier waarop je vliesbehang aanbrengt. Bij traditioneel behang moet je het behang eerst in een emmer met water dompelen om de lijm te activeren en het dan op de muur aanbrengen. Bij vliesbehang breng je de lijm direct aan op de muur en kun je het behang er gewoon tegenaan leggen. Dit maakt het aanbrengen van vliesbehang veel sneller en gemakkelijker.
 2. Vliesbehang is over het algemeen duurzamer dan traditioneel behang. Het is bestand tegen vocht en scheuren, waardoor het langer meegaat. Dit maakt het een uitstekende keuze voor ruimtes zoals de keuken of badkamer waar vocht een probleem kan zijn.
 3. Als je ooit het behang wilt verwijderen, is vliesbehang gemakkelijker te verwijderen dan traditioneel behang. Omdat het geen papieren achterkant heeft, laat het zich meestal gemakkelijk in grote vellen verwijderen zonder veel gedoe.
 4. Vliesbehang kan over het algemeen duurder zijn dan traditioneel behang, maar de extra kosten zijn het vaak waard vanwege de voordelen op het gebied van duurzaamheid en gemak.

Hoe Vliesbehang te Gebruiken

Nu je bekend bent met wat vliesbehang is en hoe het verschilt van traditioneel behang, laten we eens kijken naar hoe je het kunt gebruiken om je huis te transformeren.

Benodigdheden

Voordat je begint, zorg ervoor dat je de juiste benodigdheden hebt:

 • Vliesbehang
 • Behanglijm
 • Behangborstel of roller
 • Behangmes
 • Emmer en spons
 • Potlood en meetlint
 • Niveau

Stapsgewijze Installatie

 1. Begin met het voorbereiden van de muur waarop je het vliesbehang wilt aanbrengen. Zorg ervoor dat de muur schoon, glad en droog is. Verwijder eventuele oude behangresten en vul gaten en scheuren op.
 2. Meet de hoogte van de muur en snijd het behang op maat, zorg ervoor dat je wat extra lengte aan de boven- en onderkant laat om eventuele afwijkingen op te vangen.
 3. Breng de behanglijm gelijkmatig aan op de muur met een behangborstel of roller. Zorg ervoor dat je niet te veel lijm aanbrengt om te voorkomen dat het onder het behang uitkomt.
 4. Leg het vliesbehang op de muur en druk het voorzichtig aan, beginnend vanaf de bovenkant. Gebruik een behangborstel of roller om luchtbellen en eventuele rimpels glad te strijken terwijl je het behang naar beneden werkt.
 5. : Snijd het overtollige behang af aan de boven- en onderkant met een behangmes. Herhaal deze stappen voor elke strook behang totdat de hele muur is bedekt.
 6. Laat het behang drogen volgens de instructies op de behanglijmverpakking. Dit kan enkele uren duren.
 7. Nadat het behang volledig droog is, kun je eventuele randen bijwerken en de ruimte weer inrichten zoals je wilt.

Conclusie

Vliesbehang is een veelzijdig en duurzaam materiaal dat je kunt gebruiken om de uitstraling van elke kamer in je huis te transformeren. Het verschilt van traditioneel behang door de afwezigheid van een papieren achterkant en de eenvoudigere installatiemethode. Met de juiste benodigdheden en een beetje geduld kun je vliesbehang gemakkelijk zelf aanbrengen en genieten van de prachtige resultaten. Dus, als je op zoek bent naar een eenvoudige manier om je huis te renoveren, overweeg dan zeker vliesbehang als optie.

Wat is vliesbehang?
Schuiven naar boven