Wat is een infrarood paneel?

Wat is een infrarood paneel?

Je hebt vast wel eens gehoord van verwarmingssystemen zoals radiatoren, vloerverwarming en luchtverwarming. Maar wist je dat er ook een andere innovatieve manier is om je huis te verwarmen, namelijk met behulp van infrarood panelen?

Een infrarood paneel is in feite een modern verwarmingsapparaat dat gebruikmaakt van infraroodstraling om warmte af te geven aan objecten en mensen in een ruimte. Dit is een heel andere benadering dan traditionele verwarmingssystemen, die de lucht in een kamer verwarmen. Laten we eens kijken naar de belangrijkste aspecten van infrarood panelen:

1. Hoe werken infrarood panelen?

Infrarood panelen werken door elektrische energie om te zetten in infraroodstraling. Deze straling is vergelijkbaar met de zonnewarmte die we voelen wanneer we buiten in de zon staan. In plaats van de lucht te verwarmen, stralen infrarood panelen direct warmte uit naar de objecten en mensen in de kamer. Wanneer deze objecten de warmte absorberen, worden ze opgewarmd en geven ze op hun beurt warmte af aan de lucht. Dit zorgt voor een gelijkmatige en comfortabele warmteverdeling in de ruimte.

2. Soorten infrarood panelen

Er zijn verschillende soorten infrarood panelen beschikbaar, waaronder:

 • Infrarood stralingspanelen
  Deze panelen gebruiken stralingswarmte om de ruimte te verwarmen en zijn ideaal voor zowel woningen als commerciële gebouwen.
 • Infrarood convectiepanelen
  Deze panelen combineren infraroodstraling met convectiewarmte. Ze verwarmen de lucht in de kamer en verspreiden warmte gelijkmatig.
 • Infrarood spiegelpanelen
  Deze panelen dienen niet alleen als verwarmingselement, maar ook als spiegel. Ze zijn ideaal voor badkamers en dressingkamers.

3. Voordelen van infrarood panelen

Infrarood panelen bieden verschillende voordelen ten opzichte van traditionele verwarmingssystemen:

 • Infrarood panelen zijn zeer energiezuinig omdat ze gericht warmte leveren. Dit betekent dat ze minder energie verbruiken dan traditionele verwarmingssystemen.
 • Infrarood panelen verwarmen snel, waardoor je snel comfortabele temperaturen kunt bereiken in een kamer.
 • Omdat infrarood panelen geen lucht circuleren, minimaliseren ze de verspreiding van stof en allergenen, wat gunstig is voor mensen met allergieën.
 • Infrarood panelen zijn stil in gebruik en vereisen weinig tot geen onderhoud.

4. Toepassingen van infrarood panelen

Infrarood panelen kunnen worden gebruikt in verschillende toepassingen, zoals:

 • Ze kunnen worden geïnstalleerd in woonkamers, slaapkamers, badkamers en zelfs buiten op terrassen.
 • Infrarood panelen worden steeds populairder in kantoren, winkels en restaurants vanwege hun energie-efficiëntie en comfort.
 • Ze worden vaak gebruikt in sauna’s en wellness-centra vanwege hun directe, aangename warmte.
 • Infrarood panelen worden ook gebruikt in industriële processen voor verwarming en drogen.

Kortom, een infrarood paneel is een innovatief verwarmingsapparaat dat op een unieke manier warmte levert aan objecten en mensen in een ruimte. Het biedt tal van voordelen, waaronder energie-efficiëntie en een gezondere warmte. Als je op zoek bent naar een moderne en effectieve manier om je huis of kantoor te verwarmen, overweeg dan zeker infrarood panelen als een duurzame optie.

Wat is een infrarood paneel?
Schuiven naar boven